.
Kiinnostaako huumeet?
Kirjoituksia ehkäisevän huumetyön kulisseista
Tervetuloa YAD Youth Against Drugs ry:n blogiin.
Julkaisemme järjestön työntekijöiden, vapaaehtoisten sekä toisinaan vierailevien kynäniekkojen mielipiteitä ja kokemuksia ajankohtaisista asioista huume- ja järjestökentältä.
Pääset siis kurkistamaan ehkäisevän huumetyön kulissien taakse.

Oppisopimuksella YAD:ssa

2 heinäkuun, 2013

Tuomas-LaineAloitin YAD:ssa oppisopimushommat vuoden 2012 tammikuussa. Puolitoista vuotta alkaa olla siis tätä rupeamaa takana. Oppisopimus päättyy ensi tammikuussa. Silloin pitäisi siis opintojen olla sillä mallilla, että saan paperit ulos. Ihan hyvältähän tuo tällä hetkellä näyttää.

Opiskelen nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi. Tuolla samalla tittelillä taitaa oppisopimuskuviot YAD:ssa hyvin pitkälle mennä. YAD:ssa on linjattu, että yhdistyksessä on yhdelle oppisopimustyöntekijälle aina paikka varattuna. Tällä kertaa sattui olemaan meikäläisellä tuurit myötäisessä asetuksessa, kun tänne pääsin töihin. Toki tähän saattoi hieman osaltaan vaikuttaa useamman vuoden temmeltäminen yhdistyksessä erinäisissä vapaaehtoistehtävissä.

Oppisopimushan tarkoittaa sitä, että opiskelee itselleen ammatin käytännön työn kautta. Oppisopimuskoulutuksessa tehdään määräaikainen työsopimus, johon kuuluu perus palkkatyön lisäksi koulun lähiopetusjaksot, joilla käydään läpi alan teoriapuoli. Meillä näitä teoriajaksoja on noin yksi viikko/kuukausi. Työn eri osa-alueiden hallitseminen näytetään toteen näyttötilaisuuksissa. Tähän mennessä suorittamani näytöt ovat ohjaajuus, ohjauksen menetelmät sekä ohjaus eri toimintaympäristöissä. Vielä pitäisi suorittaa projektiohjaaminen ja nuorten sosiaalinen vahvistaminen.

Minulle oppisopimuskoulutus sopii lähes täydellisesti. Kasvoin jossain vaiheessa ulos koulunpenkinkuluttamisopiskelusta. Eniten tähän vaikutti varmastikin keskittymiskykyni, joka ei ole ihan sieltä parhaasta päästä. Ammatin opetteleminen käytännön työn kautta tarjoaa enemmän toiminnallisuutta. Tällä alalla, kuten monilla muillakin, oppii paljon enemmän silloin, kun pääpaino on tekemisessä eikä teorian opettelemisessa kirjoista. Toki teoriatietoa on myös oltava riittävästi tekemisen tukena.

Isoimpana haasteena olen kokenut työn ja koulun yhdistämisen. Kun sitä vapaa-aikaakin pitäisi joskus olla. Varsinkin alkuun tuntui välillä, että ei oikein ehdi paljoa muuta elämää harrastamaan töiden ja opiskelun lisäksi. Otti oman aikansa ennen kuin löysin oman tapani sovittaa asiat yhteen niin, etteivät ne kuormita liikaa fyysistä ja henkistä olemustani.

Parhaita puolia omassa oppisopimuskoulutuksessani käytännön työn kautta opettelun lisäksi on ehdottomasti työyhteisö. Yadilla vaan on sellainen omanlainen meininkinsä, jollaista ei muualta löydy. Positiivista hulluutta on ilmassa riittävästi. Täällä kyllä viihtyy.

– Tuomas Laine, oppisopimustyöntekijä, YAD –

Oliko tämä hyödyllinen sivu?

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.