.
Kiinnostaako huumeet?
Kirjoituksia ehkäisevän huumetyön kulisseista
Tervetuloa YAD Youth Against Drugs ry:n blogiin.
Julkaisemme järjestön työntekijöiden, vapaaehtoisten sekä toisinaan vierailevien kynäniekkojen mielipiteitä ja kokemuksia ajankohtaisista asioista huume- ja järjestökentältä.
Pääset siis kurkistamaan ehkäisevän huumetyön kulissien taakse.

YAD harjoittelijan silmin

11 kesäkuun, 2014

Mat-the-MatmatPäädyin YADille työssäoppimisen kautta. Opiskelen Keski-Suomen Opistolla nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi ja minun piti etsiä itselleni työssäoppimispaikka. Koulutuspäällikkö suositteli, että hakisin harjoitteluun johonkin järjestöön ja niinpä mieleeni tuli ensimmäisenä YAD, sillä olin jo aiemmin liittynyt Street Teamiin.

Harjoittelujakso jakautui kahteen kolmen viikon mittaiseen jaksoon. Ensimmäinen jakso, jonka aikana tein myös näytön (ohjaus eri toimintaympäristöissä), piti sisällään mm. hallinnollisia asioita, toimintaan perehtymistä, toimistotyötä, yhteistyökumppaneiden kartoittamista, paikallisosaston kokouksia, YADin esittelyä vieraileville ryhmille ja pari nuokkarikäyntiä.

Jakson aikana sain paljon tietoa mm. YADin historiasta, rahoituksesta, ideologiasta, toimintamuodoista ja paikallistoiminnasta. Opettajat painottivat moneen otteeseen, että tämä harjoittelujakso on kaikista haastavin, mutta itse taas koin sen kaikista helpoimpana tähän asti. Toki harjoittelupaikalla on suuri vaikutus, mitä voi suorittaa missäkin puitteissa ja työpaikan ryhmähenki vaikuttaa omaan motivaatioon ja jaksamiseen. Ensimmäistä kertaa minusta tuntui, että olen oikeassa paikassa harjoittelussa, työpanostani arvostetaan ja voin oikeasti tehdä jotain millä on merkitystä. Eipä siis mennyt kauaa kun liityin itse YADin jäseneksi.

Toinen kolmen viikon jakso painottui kesällä tehtävään festarityöhön ja siihen sisältyi mm. Kivenlahti Rock ’14 -festarit. Ennen varsinaista festarityötä oli kaksipäiväinen infopistekoulutus, jonka myös minä sain käydä harjoittelun aikana. Koulutus antoi tarvittavan tiedon ja taidon infopistetyöskentelyyn festareilla ja pääsimmekin jo heti ensimmäisen päivän iltana kokeilemaan taitojamme käytännössä Jyväskylän Yläkaupungin yössä. Aluksi jännitti, miten suoriudun keskustelutilanteissa ja kuinka osaan tehdä huumetestin, mutta jännitys osoittautui turhaksi. Opin ettei kannata turvautua suoraan valmiisiin papereihin, ja ulkoa opeteltuun tietoon, vaan avoin keskustelu toimii parhaiten ja antaa minusta ammattimaisemman kuvan, kuin että lukisi kysymykset täysin suoraan korteista.

mattiKokonaisuutena tämä kuuden viikon jakso on antanut minulle paljon uutta tietoa eri päihteistä, opettanut miten niistä voi keskustella eri ihmisten kanssa ja mitä kannattaa kertoa tai jättää kertomatta eri-ikäisille kohderyhmille. Kuusi viikkoa kului nopeasti ja nyt on hieman haikea fiilis lähteä (en halua vielä 🙁  ), sillä koko porukka on ollut aivan mahtava ja tunnelma on ollut tosi mukava alusta asti. Lohdutukseksi kuitenkin pääsen kesän aikana kiertämään festareita YADin kanssa infopisteillä.

Kiitos, että sain olla harjoittelussa YADilla!!!

Matti M.

Oliko tämä hyödyllinen sivu?

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.