.

Korona-ajan eristäytyminen tarjoaa kannabista käyttävälle mahdollisuuden käytön vähentämiseen

Huhtikuussa 20.4. vietetään kansainvälistä kannabispäivää, josta käytetään kannabista käyttävien keskuudessa lyhennettä ”420”. YAD haluaa hetkeä ennen, eli ”419”, kannustaa miettimään vielä omaa kannabiksen käyttöä. Tänä vuonna haluamme erityisesti motivoida kannabiksen käytön vähentämiseen.

Kannabiksen hankkiminen saattaa olla tällä hetkellä normaalia hankalampaa koronaepidemian aiheuttaman sosiaalisen eristäytymisen vuoksi. Tilanteen voi nähdä myös mahdollisuutena vähentää kannabiksen käyttöä tai pitää siitä taukoja, jolloin myös hakukerrat ja turhat sosiaaliset kontaktit vähenevät. Jos kasvattaa kannabista itse, tai kannabista on muutoin helposti saatavilla, kotioloihin vetäytyminen ja ylimääräinen aika voivat johtaa oman käytön lisääntymiseen. Kotikasvattajan kannattaa seurata oman käytön määriä ja vaikutuksia. Käytön seuraamisen apuna voi käyttää sähköistä kannabispäiväkirjaa, joka löytyy osoitteesta www.kannabis.eu/paivakirja.

Tupakointi on määritelty koronaviruksen riskitekijäksi. Lisäksi erityisesti kannabiksen kanssa poltettaessa hengityselimistöön kohdistuvat riskit kertautuvat. Polttamista kannattaa vähentää tai vielä parempi olisi pidättäytyä siitä kokonaan. Jos tauko kannabiksen käytöstä ei tunnu itselle sopivalta vaihtoehdolta, kannattaa miettiä käyttötavoiksi kannabiksen vaporisointia tai syömistä. Koronavirustartunnan ehkäisemiseksi tulee pidättäytyä jointin, piipun, bongin ja muiden käyttövälineiden jakamisesta. Käyttövälineitä kannattaa muutenkin puhdistaa säännöllisesti.

Kun on muuta tekemistä, tarve kannabiksen käyttöön saattaa vähentyä. Kannattaa siis vaalia niitä harrastuksia ja tekemisiä, joista saa hyvää oloa ilman päihteitä. Liikunta, ulkoilu ja retkeily, lukeminen, musiikin tai podcastien kuuntelu, leffojen tai sarjojen katselu, soittaminen, kotitöiden tekeminen tai jonkin uuden taidon opiskelu voivat viedä ajatukset pois kannabiksen käytöstä. Kannabista ei kannata lähteä korvaamaan alkoholilla tai muilla päihteillä. Tukea ja apua tilanteeseen voi saada esimerkiksi terveydenhuollosta, nuorisoasemalta tai verkkopalveluista.

Lue lisää aiheesta 419-kampanjasivulta: www.yad.fi/419

Oliko tämä hyödyllinen sivu?

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.