.

Jos kuitenkin käytät, vältä riskit!

YAD ry ei sulje silmiään siltä tosiasialta, että huumausaineita käytetään. Siksi on tarpeellista tuoda saataville myös sellaista tietoa, joka voi vähentää aineiden käytöstä aiheutuvia haittoja.

Huumausaineiden käyttö ei ole koskaan täysin haitatonta. Jokainen tekee kuitenkin terveyteensä ja päihteidenkäyttöönsä liittyvät valinnat viime kädessä itse. Tässä osiossa esillä olevilla varotoimenpiteillä voit vähentää ns. ”tanssihuumeiden” käyttöön liittyviä riskejä ja suojata paremmin itseäsi ja ystäviäsi käyttötilanteessa.

Muista juoda vettä. Suositeltavaa on juoda noin puoli litraa vettä jokaista tanssilattialla vietettyä tuntia kohden. Näin vältät nestehukkaa ja kehon ylikuumenemista sekä mahdollista lämpöhalvausta.

Pitkän bile- ja tanssiputken aikana hedelmistä, mehuista ja myslipatukoista saa ravintoaineita menetetyn energian ja ravintoaineiden tilalle.

Juomisen lisäksi kannattaa pitää cool down -taukoja tanssilattialta tai jos mahdollista käydä välillä ulkona raittiissa ilmassa. Näin voit välttää haitallista kehon ylikuumenemista.

Älä käytä boostereita! Esimerkiksi jotkut masennuslääkkeet ekstaasin kanssa käytettynä voivat olla hengenvaarallisia.

Vältä alkoholin käyttöä yhdessä ekstaasin kanssa. Alkoholi vaikuttaa myös kehon lämpötilaa nostavasti ja se kuormittaa munuaisia. Alkoholi pahentaa ekstaasilaskuja. Alkoholilla on ollut osuutta useisiin ekstaasikuolemiin.

Ensikertalaisen ei tule ottaa kokonaista pilleriä. Sietokyky ja herkkyys on jokaisella erilainen. Älä riskeeraa! Pitäkää porukka kasassa; on syytä pitää kaveriapu lähellä siltä varalta, että jollakulla tulee arvaamattomia tiloja tai tuntemuksia.

Älä ota kerralla yhtä nappia enempää. Suuret annokset kasvattavat kaikkia ekstaasin käytön riskejä ja haittavaikutuksia. Vältä miksaamasta ekstaasipillereitä, jotka ovat pitoisuuksiltaan erilaisia. Epäpuhtauksien ja täyteaineiden keskinäisvaikutukset voivat olla arvaamattomia.

Seuraavissa oireissa tulee hakeutua avun piiriin: sekavuus; ei tiedä missä on tai mikä päivä on, voimattomuus/kykenemättömyys reagoida annettuihin ohjeisiin, muutokset/ongelmat hengityksessä, kuume jäähdyttelystä ja nestetankkauksesta huolimatta, tajunnan tason lasku.

Pidä taukoja käytössä. 1-3 kuukauden tauot käyttökertojen välillä on suositeltavia. Näin voit vähentää käytön haittoja sekä ehkäistä toleranssin ja riippuvuuden kehittymisen riskiä.

Be smart – Be safe!

Oliko tämä hyödyllinen sivu?