.

Kasvi- ja yrttihuumeet

”Yrttihuumeiksi” kutsutaan monenlaisia kasviperäisiä päihdyttäviä aineita. Yrtti-sana ei tee päihteestä vaaratonta, monet lääkkeet ja huumeet ovat peräisin luonnosta, mutta se ei kerro mitään niiden turvallisuudesta. Internetin kautta myytävien yrttihuumeiden sisällöstä ja vaikuttavista aineista ei ole takeita. Useimpia yrttihuumeita säännellään lääkelain perusteella, jolloin mm. niiden maahantuonti ja tilaaminen internetistä on kielletty.

Salvia

Salvia divinorum, joka on eri lajike kuin maustesalvia. Luokitellaan Suomessa lääkkeeksi.

Aikaansaa 5-30 minuutin tripin. Käänteinen toleranssi: Aiheuttaa hermostomuutoksia, joiden vuoksi sama käyttöannos toimii käyttökertojen karttuessa voimakkaammin. Käytetään nielemällä, pureskelemalla, polttamalla tai höyryttämällä. Voimakas dissosiatiivinen harhoja aiheuttava vaikutus, jossa ajan ja paikan taju katoaa. Ei-toivotut vaikutukset: ”huono trippi”, pelkotilat, ahdistus, lihaskontrollin heikkeneminen, päänsärky.

Kratom

Kratom-puun kuivattuja lehtiä/lehtihaketta tai niistä tehtyä jauhetta. Luokitellaan Suomessa lääkkeeksi.

Samaan aikaan kokaiinin kaltainen piriste ja opioidien kaltainen rauhoittava, riippuen annostelusta. Käytetään sen aiheuttaman euforiantunteen vuoksi. Suun kautta nautittuna alkaa vaikuttamaan 15-20 minuutissa. Ei-toivotut vaikutukset: pahoinvointi, heikotus, alkoholin kaltainen krapula. Toleranssi kasvaa nopeasti ja aiheuttaa riippuvuutta säännöllisessä käytössä.

Muskotti

Muskottipähkinää käytetään päihdekäytössä suun kautta syötynä/ juotuna tai poltettuna.

Hidas vaikutus (alkaa 2-7 tuntia nauttimisesta). Aiheuttaa hallusinaatioita ja sekavuustilan, jota käyttäjät ovat kuvailleet epänautinnolliseksi. Poissaoleva ja pöhnäinen olotila voivat kestää useampia päiviä. Saattaa aiheuttaa myrkytysoireita ja pahoinvointia. Myös verenpaineen muutoksia, ahdistusta, huimausta, limakalvojen kuivumista, rauhattomuutta ja päänsärkyä esiintyy. Myrkytysriski kasvaa isommilla annoksilla.

Herbal Ecstacy

Herbal ecstacy –valmisteissa käytetään useita eri yrttejä ja vaikuttavia aineita.

Valmisteiden vaikutus on stimuloiva ja niitä käytetään nieltävinä tabletteina, nuuskattuna tai poltettuna.  Vaikuttavat aineet ja koostumus vaihtelee. Tyypillisesti valmiste sisältää kofeiinia ja efedriiniä/ efedraa. Osaa vaikuttavista aineista säännellään lääkelain nojalla. Mainostetaan toimivan kuin ekstaasi, mutta vaikutukset ovat vähäisemmät eivätkä todellisuudessa vastaa ekstaasin vaikutuksia. Ei tule käyttää yhdessä muiden stimulanttien, alkoholin tai masennuslääkkeiden kanssa.

Khat

Khatia (catha edulis) käytetään erityisesti monissa Afrikan maissa ja Jemenissä, Suomessa luokiteltu huumausaineeksi.

Käyttöä Suomessa ilmenee lähinnä niistä maista kotoisin olevien ihmisten joukossa, joissa käyttö on muutenkin yleisempää. Khatia käytetään pureskelemalla, jolloin kasvista liukenee katiinia ja katinonia. Khat on stimulantti, joka suurina annoksina aiheuttaa amfetamiinin kaltaisen piristävän vaikutuksen. Ei-toivotut vaikutukset: rytmihäiriöt, päänsärky, unettomuus, aggressiivisuus ja ahdistusoireet. Aineen vaikutuksen loputtua seuraa väsymys ja alakuloisuus. Säännöllinen käyttö aiheuttaa haittoja mm. sydämelle ja verenkiertoelimistölle ja kasvattaa syöpäriskiä.

Haittojen vähentäminen

Monet yrttihuumeet aiheuttavat psykedeelisiä tuntemuksia, joihin kuuluu ajan ja paikan tajun katoaminen. Tapaturmariskin minimoimiseksi käyttöympäristön tulee olla rauhallinen ja turvallinen. Riskien hallintaa lisää luotettava seura, jossa ainakin joku on selvin päin. Piristeet polttavat kehon energiavarastoja, joten jos käyttää, tulee muistaa suolat ja nesteytys.

Yrttihuumeiden kokeileminen tai käyttäminen on valinta, jonka jokainen tekee viime kädessä itse. Huumeiden käyttö ei ole koskaan täysin haitatonta ja sillä on aina vaikutuksia myös muihin kuin käyttäjään itseensä. Jos käytät, huomioi keinot vähentää käytöstä aiheutuvia haittoja ja riskejä niin itsesi kuin läheistesikin kannalta.

Be smart – be safe!

Oliko tämä hyödyllinen sivu?